ZED R16 question

- ask away
Post Reply
eggnchips
mnml mmbr
mnml mmbr
Posts: 416
Joined: Wed May 27, 2009 3:22 pm

ZED R16 question

Post by eggnchips » Thu Jul 05, 2012 7:13 pm

When I record into Ableton through my R16 mixer, it always says 16 bit on the info box for the recording.
How is this so when it is supposed to be 24 bit?

User avatar
Stomper
mnml maxi
mnml maxi
Posts: 636
Joined: Wed Nov 08, 2006 12:41 am

Re: ZED R16 question

Post by Stomper » Thu Jul 05, 2012 8:12 pm

ableton and soundcard both set to 24bit?

eggnchips
mnml mmbr
mnml mmbr
Posts: 416
Joined: Wed May 27, 2009 3:22 pm

Re: ZED R16 question

Post by eggnchips » Thu Jul 05, 2012 10:55 pm

The only chance I see possible to set at 24 bit is when exporting (rendering) audio.
I can't find the option to set it at 24 bit when recording in audio.
Seems I can only set the rate. Am I missing something?

User avatar
Stomper
mnml maxi
mnml maxi
Posts: 636
Joined: Wed Nov 08, 2006 12:41 am

Re: ZED R16 question

Post by Stomper » Fri Jul 06, 2012 6:31 pm

hmmm not sure as i never worked with ableton.
but on that regard i cant see how it would be different from cubase.
in cubase you have project setup where you set the sample and bit rate. without that option i cant see how ableton can know what settings you want for incoming audio.

User avatar
Stomper
mnml maxi
mnml maxi
Posts: 636
Joined: Wed Nov 08, 2006 12:41 am

Re: ZED R16 question

Post by Stomper » Fri Jul 06, 2012 6:38 pm

hmm ok from a quick check it seems that you cant manually change the sameple rate setting for the incoming audio.
ableton recognize the setting of the audio interface and matches the project to that sample rate.
if you go to preferences and to the audio tab you should have hardware setup.
like i said, never used ableton so other than that i have no clue.

User avatar
hydrogen
mnml maxi
mnml maxi
Posts: 2689
Joined: Tue Oct 17, 2006 2:41 am

Re: ZED R16 question

Post by hydrogen » Sat Jul 07, 2012 6:34 am

you can't manually change the sample rate but you can adjust the bit depth.

go to this tab:

Record
Warp
Launch

under file type there is bit depth. set it to 32.

cheers!
------------------------------------------------------
http://soundcloud.com/kirkwoodwest

eggnchips
mnml mmbr
mnml mmbr
Posts: 416
Joined: Wed May 27, 2009 3:22 pm

Re: ZED R16 question

Post by eggnchips » Sun Jul 08, 2012 2:14 pm

hydrogen wrote:you can't manually change the sample rate but you can adjust the bit depth.

go to this tab:

Record
Warp
Launch

under file type there is bit depth. set it to 32.

cheers!
Wow, never saw this. All my past recordings have been in 16 bit. One of those 'DOh!' moments. Thanks.

Post Reply