mnml.nl

Want to join? Send us a message info (at) @ mnml.nl with a preferred username and we'll send you a login!
It is currently Sun Nov 19, 2017 3:48 am

All times are UTC - 5 hours




Post new topic Reply to topic  [ 11 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: Problem with my Mbase 11
PostPosted: Mon Jan 17, 2011 2:15 pm 
Offline
mnml newbie
mnml newbie

Joined: Sat Nov 24, 2007 8:39 am
Posts: 55
Location: Belgium, Ghent
I cant get my mbase working properly.. Having trouble to trigger the mbase trough midi notes.

Setup : Mbase connected with an audio cable to input 3 on my interface (echo audiofire 12)
Midi in & out connected

Im using Ableton, I guess theres the problem.. because when I push the play button on my mbase i can hear sound. But i cant trigger my mbase with midi notes. There was 1 way i could trigger them, but then i got some sort of delay on it.. so that was the wrong way.
Probably a simple solution, but cant seem to get it right.

Grtz


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon Jan 17, 2011 2:22 pm 
Offline

Joined: Sun Jan 16, 2011 11:36 am
Posts: 8
You might be dealing with a bit of latency. Set your buffer on your driver as low as you can without it glitching. The way i have had the most fun is triggering the mbase with the audio trigger in. Setup a track in ableton and creat a pattern with a short perc sound like a rimshot. Send that track to one of your extra outputs on the Echo. Plug the output cable to the trigger input on the mbase and you will have hours of fun. :)


Last edited by Beaumont on Mon Jan 17, 2011 3:32 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon Jan 17, 2011 3:30 pm 
Offline
mnml maxi
mnml maxi

Joined: Tue Jan 04, 2005 5:09 pm
Posts: 2630
Location: London
have you got it properly set up in the preferences in Ableton?

Hows the Echo 12? was thinking about picking one of them up this week.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon Jan 17, 2011 4:16 pm 
Offline
mnml maxi
mnml maxi
User avatar

Joined: Mon Mar 16, 2009 8:19 pm
Posts: 712
Location: Pittsburgh, US
Are you using the midi on the audiofire? In my experience, midi and audio should be handled separately. The motu 5 channel midi interfaces are nice.

Also, are you running the mbase through a compressor or something before routing it back into Ableton? That will cause a delay that will need compensated for in Ableton.

The Mbase is probably setup to use a certain note (C2, D3, whatever) for triggers and can possibly be altered to whatever you want. Make sure the midi channel's match in Ableton and on the Mbase.

Hope that helps


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Jan 19, 2011 7:27 am 
Offline
mnml mmbr
mnml mmbr
User avatar

Joined: Mon Sep 28, 2009 5:10 am
Posts: 106
Theres two midi modes on the mbase, one with a fixed note (i think c3) and one spanning c1-c3 to play tonally, mabe your sending the wrong midi note?


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu Jan 20, 2011 10:41 am 
Offline
mnml newbie
mnml newbie

Joined: Sat Nov 24, 2007 8:39 am
Posts: 55
Location: Belgium, Ghent
Im using C3
I guess my properties are wrong.. ill post them a little later on.. (theres no inet on my computer where i produce, to much distraction)


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri Jan 21, 2011 1:28 pm 
Offline
mnml maxi
mnml maxi

Joined: Wed Jan 31, 2007 11:20 am
Posts: 930
Artificial wrote:
(theres no inet on my computer where i produce, to much distraction)
you got that setting right ;)


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Oct 13, 2016 8:13 pm 
Offline
mnml mmbr
mnml mmbr

Joined: Tue May 19, 2015 7:43 am
Posts: 101
guys, what about having trouble with a normal audio signal trigged into the mbase?
i'm not sure if I should change thread but it seems specifc about triggering this device.

it's kind of difficult to handle.
let's say that i plug an audio output form a mixer directly to the mbase.
i need to set the trigger level very high. 250. sometimes it's going crazy and get to much trig input, but when i lower the level by 1, then is not enough!!!!???
is that normal or what?
thanks, J


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 11 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC - 5 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group