technical support A&H Xone 42/monitors

- open
pastapiu
mnml mmbr
mnml mmbr
Posts: 159
Joined: Sun Feb 05, 2012 6:31 pm
Location: Amsterdam
Contact:

technical support A&H Xone 42/monitors

Post by pastapiu » Wed Sep 19, 2012 10:27 am

Hi,

I have a problem with my sound at home. My set-up is two technics, two rokits 6 and a Allen & Heath Xone 42 mixer. Never had any problems with it, always works like a charm. However, now all of the sudden I have a problem with my sound. Continuously, one of the monitors is not working; when I switch the cables of the two monitors the sound switches to the other monitor. So I guess this might be a problem with one of the inputs in the mixer. Does this sound familiar to any of you? Any tips or should I look for a repair shop? Thanks for your time.

Cheers, Erik

jackbrazzo
mnml mmbr
mnml mmbr
Posts: 428
Joined: Sat Jul 31, 2010 5:27 pm
Location: SW London

Re: technical support A&H Xone 42/monitors

Post by jackbrazzo » Wed Sep 19, 2012 2:02 pm

swap the monitor out with another one. see if the problem continues. If you can do it with the KRK's and decks if you can.

Themis
mnml mdrtr
mnml mdrtr
Posts: 2690
Joined: Fri Nov 14, 2008 10:27 pm
Location: Vienna

Re: technical support A&H Xone 42/monitors

Post by Themis » Wed Sep 19, 2012 2:09 pm

if you change monitors and the problem is still there, then its a mixer problem, only thing you can do is send it to repair.

EDIT: maybe something obvious, check the crossfader :D

pastapiu
mnml mmbr
mnml mmbr
Posts: 159
Joined: Sun Feb 05, 2012 6:31 pm
Location: Amsterdam
Contact:

Re: technical support A&H Xone 42/monitors

Post by pastapiu » Wed Sep 19, 2012 3:04 pm

I already swapped them to check and the sound changed from one monitor to the other. So it's not in the cables or the monitors. Guess I will have to find a repairshop.. Will check it again at home, thanks for your help!

User avatar
roland
mnml maxi
mnml maxi
Posts: 1882
Joined: Mon Mar 30, 2009 2:01 pm
Location: Neubau

Re: technical support A&H Xone 42/monitors

Post by roland » Wed Sep 19, 2012 6:54 pm

pastapiu wrote:Continuously, one of the monitors is not working...
i assume you mean that it does work but more and more often one monitor stops working for a period of time..

if so, it sounds to me like it could be the cartridge.. plug it out of the tonearm then try to plug it in again very accurately...

gl

tsankip
mnml mmbr
mnml mmbr
Posts: 363
Joined: Mon Oct 18, 2010 1:32 pm

Re: technical support A&H Xone 42/monitors

Post by tsankip » Wed Sep 19, 2012 7:18 pm

How old is your mixer? Are the master levels (left & right) even? If they are then it's probably not the cartridge. Does this happen with both decks or only one?

I had a similar problem with my Xone and it was because the monitor level pot was worn out. Try to fiddle with the monitor or master level a little bit and see if that changes anything? Also try to clean the linefaders and see if that helps.

User avatar
tone-def
mnml maxi
mnml maxi
Posts: 3822
Joined: Sun May 27, 2007 12:05 am
Location: Hertfordshire
Contact:

Re: technical support A&H Xone 42/monitors

Post by tone-def » Thu Sep 20, 2012 12:05 am

Is it the same when you put a record on either deck?

Have you got another set of outputs on the mixer? Some mixers have monitor out and master out. Try the one you are not using if it has one. You probably need to get it fixed.

pastapiu
mnml mmbr
mnml mmbr
Posts: 159
Joined: Sun Feb 05, 2012 6:31 pm
Location: Amsterdam
Contact:

Re: technical support A&H Xone 42/monitors

Post by pastapiu » Fri Sep 21, 2012 10:38 am

Mixer is just a few years old so that should not be the problem. Also thought it was a cartridge problem first as the problem started with with just one of the technics (left technic> 1 monitor, right technic> 2 monitors). However I have checked it using both technics and cartridges and the problem still occured. Also I have swapped the cables of the monitors and this just changed the monitor that was functioning (so no broken monitor).

But thanks for your help guys, I have already called to get the mixer checked. Will be back when the problem is solved!

Post Reply